fbpx
chestionar literație
chestionar literație
 • 14.08.2019

Un mic chestionar despre literație

 • de către Anisoara Vaju

Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă literație răspunde la afirmațiile de mai jos. De fapt vei descoperi ce crezi că știi despre literație și s-ar putea să fii surprins.

Ce cred eu că este literația?

 1. Literația este citit și scris.
 2. Literația nu mai este ce a fost odată.
 3. Literația începe când copilul merge la școală.
 4. Literația începe când copilul se naște.
 5. “Mâzgăliturile” copilului sunt importante
 6. Oprtunitățile din viața copilul sunt corelate cu nivelul de literație.

Hai să ne uităm acum puțin mai în detaliu.

 1. Literația este citit și scris. Răspunsul este și da și nu. Da, literația este scris și citit dar azi este considerată a fi mai mult de atât. Literația astăzi cuprinde și comunicarea nonverbală – gesturi, sunete și limbajul corpului. Include arii ca literația vizuală, literația digitală dar și literația critică, literația financiară.
 2. Literația nu mai este ce a fost odată. Răspunsul este da. Dacă acum câțiva ani nu foarte multă lume își permite un telefon, calculator sau laptop iar E-mail-ul nu era folosit și world wide web (www) anunța începutul erei literației digitale prin utilizarea unor noi instrumente, acum chiar și cei mici au acces la tehnologie.
 3. Literația începe când copilul merge la școală. Răspunsul este nu, începe cu mult timp înainte. Experiențele de literație ale copiilor înainte de a merge la școală și ceea ce cunosc ei despre literație sunt extrem de importante. Un cunoscut scriitor australian de cărții pentru copii Mem Fox (2001) spunea că „Prima zi de școală este aproape prea târziu pentru a învăța să citești. Atât este de înfricoșător.”
 4. Literația începe când copilul se naște. Răspunsul aici este da. Dacă acceptăm că literația include ascultare și vorbire, atunci începe la naștere dacă nu mai devreme. Vor trece doar câteva zile până când copilul va ști și va răspunde vocii și mirosului persoanei care-l îngrijește, hrănește, îl ține în brațe și se joacă cu el. Cititul pentru copii ținându-i în brațe poate începe de la orice vârstă, și mulți consideră că un moment bun este în jurul vârstei de trei luni.
 5. “Mâzgăliturile” copiilor sunt importante. Răspunsul este da. Acestea sunt primele încercări de a utiliza scrisul pentru a comunica. Când oamenii care sunt importanți pentru ei răspund pozitiv la ceea ce fac, copii vor să facă mai mult. Realizează că scrisul este o parte valoroasă din lumea lor.

Oportunitățile din viața copilului sunt corelate cu nivelul de literație. Și aici răspunsul este da. Absența literației este asociată ulterior cu probleme ca rata mare a șomajului și delincvenței. Literația nu poate fi privită ca o baghetă magică dar merită să dăm copiilor șansa să aibă cel mai bun start.

Sharing is caring

Share on facebook

Ultimele articole

Ne bucurăm să anunțăm colaborarea cu doamna psiholog Stanca Maria Olteanu-Moduna.  Cu o experiență vastă în domeniul psihologiei copiilor preșcolari, dar nu numai, doamna Stanca
Inteligența emoțională este considerată la fel de importantă ca și inteligența cognitivă sau coeficientul de inteligență și este importantă pentru reușitele individului din vieța