fbpx
educarea inteligenței emoționale
educarea inteligenței emoționale
  • 20.08.2019

Pași spre educarea inteligenței emoționale

  • de către larisa

Inteligența emoțională este considerată la fel de importantă ca și inteligența cognitivă sau coeficientul de inteligență și este importantă pentru reușitele individului din vieța de zi cu zi. De asemenea, inteligența emoțională reprezintă repertoriul de abilități și competențe specifice pentru a face față vieții în mod eficient, pe care un individ îl are. Prin educarea inteligenței emoționale la copii începând cu vârsta preșcolară reușim să le dezvoltăm capacitatea de comunicare bună, să le dezvoltăm capacitate de stabilirea a relațiilor puternice in contexte socio-culturale, capacitatea de negociere în situații complicate și capacitatea de a fi lider în domeniul ales atunci când vor fi adulți.

Dezvoltarea cognitivă a fost mereu în centrul atenției profesorilor și educatorilor, însă începând cu introducerea conceptului de inteligență emoțională tot mai multe instituții educaționale pun un accent pe educarea copiilor în a ști să își recunoască și să își exprime emoțiile proprii cât și să recunoască emoțiile celor din jur.

Un lucru foarte important este acela că inteligența emoțională se poate învăța la orice vârstă, unii copiii fiind mai deschiși încă de la vârstele mici, dar fiecare copil are sau ar trebui să aibă șansa să își dezvolte această capacitate într-un mediu sigur și pozitiv de învățare.

Etape spre dezvoltarea inteligenței emoționale:

  1. Sprijinirea copiilor spre a-și recunoaște emoțiile proprii

Putem folosi cuvinte sau imagini care denumesc și arată emoțiile manifestate în diverse contexte, astfel copilul se va familiariza cu emoțiile lui și va știi ceea ce simte când o anumită situație apare.

 

  1. Exprimarea propriilor emoții

Părintele, cât și specialistul în educație trebuie să fie deschiși spre a-și împătăși emoțiile manifestate. A fi un exemplu pentru copil este cea mai bună cale spre dezvoltarea inteligenței emoționale.

 

  1. Recunoașterea stării de bine din jur

Acasă, în parc sau la școala starea de bine diferă și nu e tot timpul îndeplinită. Discuția liberă cu copilul despre diferențele care apar în aceste contexte familiare sau mai puțin familiare este importantă pentru identificarea emoțiilor simțite în fiecare situație în parte.

 

  1. Acordarea atenției cuvenite copilului

Lumea din jur este în era vitezei și momentele pe care le petrec părinții cu copiii lor sunt adesea limitate, dar aceste momente trebuie să fie folosite pentru o conexiune validă cu experiențele copilului. Fiecare manifestare emoțională trebuie să fie văzută/auzită și reflectată, astfel copilul va simți înțelegere și comfort.

 

  1. Învățarea rezolvării de probleme

Odată ce copiii (și adulții) simt că emoțiile lor sunt înțelese și acceptate, sentimentele își pierd intensitatea și încep să se disipeze. Se crează o oportunitatea pentru rezolvarea problemelor pentru că nu toți copiii reușesc să treacă cu bine peste activitățile din viața cotidiană. Copilul va trebui să învețe să tolereze unele emoții, fiind ele puternice și odată ce trece emoția să vadă situația cu alți ochi și să încerce să o rezolve. Important în acest pas este să lăsăm copilul să ceară ajutor și să nu ne grăbim să îl ajutăm imediat.

Joacă-te!

Împreună cu prietenul tău sau partenera ta de joacă ori colegii tăi realizați un moment magic de imaginație si după ce vă gândiți la… ”Mă gândesc la un loc minunat în care cerul e pictat cu nori pufoși, adie ușor vântul, iar păsările ciripesc în copacii semeți. Își oferă un sentiment de comfort și relaxare. Haide să închidem ochii și ne imaginăm cum ne simțim într-un astfel de loc.” … exprimați-vă oral cu ajutorul expresiilor celor mai atent și frumos alese în cadrul propozițiilor celor mai dezvoltate.

Sharing is caring

Share on facebook

Ultimele articole

Ne bucurăm să anunțăm colaborarea cu doamna psiholog Stanca Maria Olteanu-Moduna.  Cu o experiență vastă în domeniul psihologiei copiilor preșcolari, dar nu numai, doamna Stanca