fbpx
1. Literatia timpurie
1. Literatia timpurie
  • 14.08.2019

Literația timpurie

  • de către Anisoara Vaju

Copiii sunt foarte diferiți când vine vorba de interesul și cunoștințele lor despre literație. Au sau au avut experiențe literate diferite acasă sau în comunitațile lor. Un princhindel de 3 ani poate citi după imagini sau poate recunoaște unele litere încă de la această vârsta . Un altul are deprinderi în a utilza mouse-ul calculatorului pentru a-și tasta numele. Altul poate fi total dezinteresat de cărți și poate unul dintre ei este îndrăgostit de desen și pictatură. Educatorii buni recunosc aceste diferențe între copii și răspund pozitiv la orice competență.

Cel mai important pentru copii, indiferent de vârsta, fond cultural, limbă și experiența de acasă sau din comunitate este ca educatorul să identifice cea mai bună potrivire dintre cunoștiințele, abilitățile, experiențele sau interesele copilului și decorul educațional al mediul de învățare prin literație.

De câte ori v-ați mirat de felul în care un bebeluș își poate exprima foarte clar dorințele fără a folosi măcar vreun cuvânt?

Ștefania  (de 3 luni) plânge și urlă puternic. Când mama ei îi răspunde „Este în regulă Ștefania, vine mama acum” plânsul ei se schimbă deși nu înțelege nici un cuvânt din ce mama îl rostește.

Vă aduceți aminte de entuziasmul copilului când își recunoaște prima literă a numelui?

Întotdeuna când Matei vede semnul de la McDonalds strigă cu voioșie, “Uite mamă aia este litera mea. Trebuie să luăm un burger”

V-a arătat copilul vreodată foarte mândru ce a creionat pe o foaie de hârtia și v-a spus

“Uite ce am scris?”

Ați văzut vreodată un copil care să vă demonstreze că înțelege relația dintre pozele de pe o pagină și obiectele din viața reală?

Cristian îi citește lui Cezar și ajung la imaginea unei mingi. Cezar (16 luni) sare din poala tatălui, pleacă și găsește mingea lui pentru a o aduce și i-o arată tatălui.”

Ați fost vreodată surprins și poate puțin stânjenit când ați descoperit că piticul tău știe mai multe despre tehnologie decât tine?

Ștefan (6 ani) ia telecomanda de la Smart TV și începe să facă singur setările pentru a viziona filmul preferat de desene animate pe canalul de Netflix.”

Dacă ești interesat de aceste lucruri și vrei să faci mai mult pentru copilul tău când vine vorba despre învățarea literată, atunci  acest program este cel mai potrivit.

Sharing is caring

Share on facebook

Ultimele articole

Ne bucurăm să anunțăm colaborarea cu doamna psiholog Stanca Maria Olteanu-Moduna.  Cu o experiență vastă în domeniul psihologiei copiilor preșcolari, dar nu numai, doamna Stanca
Inteligența emoțională este considerată la fel de importantă ca și inteligența cognitivă sau coeficientul de inteligență și este importantă pentru reușitele individului din vieța